Margriet SitskoornHoe zet je iemand naar je hand? Margriet Sitskoorn is neuropsycholoog en hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de universiteit van Tilburg. Ze onderzoekt hoe we onze hersenen kunnen ontwikkelen door ons gedrag en onze omgeving te veranderen.

Margriet Sitskoorn is wellicht de bekendste breindeskundige van Nederland. Haar bekendheid dankt ze aan bestsellers zoals ‘Het maakbare brein’ en haar vele tv-optredens in populair-wetenschappelijke programma’s. Sitskoorn verricht onderzoek naar de relatie tussen hersenen en gedrag. Zij houdt zich vooral bezig met de vraag hoe we onze hersenen kunnen ontwikkelen door ons gedrag en onze omgeving te veranderen.

Manipulatie

Margriet Sitskoorn heeft veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar manipulatie. Zij stelt dat beïnvloeding van anderen de kern is van al onze sociale interacties. Het gebeurt op je werk, thuis en in de supermarkt. Eigenlijk overal en door iedereen. Bewust en onbewust zetten we ons hele hebben en houden in om de ander te beïnvloeden. Margriet Sitskoorn laat zien hoe je op een positieve manier wetenschappelijke kennis kunt inzetten om je doelen te bereiken, gelukkiger te leven en zelfs hoe je op eenvoudige wijze pijnbeleving kan verminderen.

 


Publicaties van Margriet Sitskoorn:

Sitskoorn, M.M. (2012) Ik wil iets van jou, jij wilt iets van mij. Amsterdam: Bert Bakker. ISBN9789035136557

Sitskoorn, M.M. Het maakbare brein. november 2006. Publisher Bert Bakker Amsterdam, ISBN 9789035130364

Reageer