afbeelding Ik was gek van geluk boek (480x640)“Toen hij voorstelde mij sekstherapie te geven, dacht ik dat hij dit puur voor mijn ontwikkeling wilde doen.” “We moesten uren op de koude, vochtige bosgrond mantra’s reciteren. Intussen schold hij ons uit en vernederde hij ons.”

Wat er zich binnen sektarische bewegingen afspeelt gaat ons voorstellingsvermogen te boven. Misschien wordt er daarom zo weinig ondernomen tegen op hol geslagen goeroes en manipulatieve sekteleiders. Zij kunnen hun gang gaan achter gesloten deuren. Overal in Nederland: zowel op boerderijen op het uitgestrekte platteland van Groningen als in de binnenstad van Amsterdam en alle plaatsen daartussen.

Er bestaan honderden sektarische bewegingen waar kwetsbare, vaak intelligente mensen in verstrikt zijn geraakt. In Ik was gek van geluk beschrijft Carine Damen structuur, aard en ontstaan van deze grote en kleine groepen, het wezen van de goeroe en waarom er in Nederland betere wetgeving zou moeten komen om goeroes de pas af te kunnen snijden.


Maar enkele van de beschreven organisaties in het boek sloegen terug: nadat de Stichting Uit de bron van Christus in juli 2014 een dagvaarding naar Carine Damen en uitgeverij Luitingh Sijthoff stuurde, besloot de laatste een rectificatie op de eigen site te plaatsen en Damens boek uit de handel te halen, uit angst geld te verliezen in een rechtszaak. In 2015 verschijnt hoogstwaarschijnlijk een vernieuwde versie van Ik was gek van geluk bij een andere uitgeverij.

Ik was gek van geluk (verschenen oktober 2013) is nog tweedehands verkrijgbaar via onder andere boekwinkeltjes.nl.

Carine Damen, journalist en tekstschrijver van Transparante Teksten, is de schrijfster van het boek ‘Ik was gek van geluk’. Een sterk staaltje onderzoeksjournalistiek. Wij hopen dat haar boek snel een nieuwe uitgever vind zodat de belangrijke informatie over deze en andere sektarische groepen beschikbaar blijven voor het grote publiek.