Een groep kerkverlaters in de Verenigde Staten is een lobby gestart voor officiële erkenning van het trauma dat hun kerklidmaatschap bij hen heeft veroorzaakt.

Bron: Reformatorisch dagblad 21-03-2014 21:29 | Redactie kerk

De groep verlangt dat het Post-Traumatic Church Syndrome (PTCS) wordt opgenomen in de volgende editie van de Diagnostic en Statistical Manual of Mental Disorders (DSM), dat in de meeste landen geldt als het standaardwerk over psychische aandoeningen. Psychologen en psychiaters gebruiken de DSM als standaard in de psychiatrische diagnostiek.

Initiatiefnemer is Reba Riley, een vrouw die acht jaar lang worstelde met „onbenoembare” psychische klachten nadat zij de kerk had verlaten. Een arts constateerde bij haar een trauma dat het gevolg was van haar kerklidmaatschap.

kerkverlatersDe lobby definieert PTCS als een „uitgesproken allergische reactie tegenover vaste dogma’s, misbruik van geestelijke macht en het gezag van voorgangers.” De door hen geconstateerde aandoening kenmerkt zich door „onvermogen om nog te geloven, wanhoop en depressiviteit en waandenkbeelden, terwijl er nog wel verlangen is naar God.”

[\column]

Reageer