pain_behind_the_mask_by_midnightwolf08-d4fy4r6“Magisch denken” is de overtuiging dat bepaalde gedachten bepaalde gebeurtenissen kunnen veroorzaken of verhinderen. Veel kinderen gaan door een periode van intensief “magisch denken” heen, maar meestal houdt dit op in de pubertijd. “Magisch denken” lijkt in eerste instantie een vrij onschuldige bezigheid, te veel “magisch denken” kan echter leiden tot persoonlijksheidstoornissen en gevaarlijke situaties. In dit artikel wil ik de recente wereldwijde aanmoediging tot “magisch denken” bespreken en laten zien waar de eventuele gevaren schuilen.

Ik heb het natuurlijk over de boodschap die wordt verkondigd in de film (en boeken) “The Secret”, die beweert dat positieve gedachten positieve gebeurtenissen in je leven bewerkstelligen en negatieve gedachten negatieve gebeurtenissen. “The Law of Attraction” noemen ze dit, een nogal zweverige New-Age gedachte die een semi-wetenschappelijke basis vindt in de “multiverse” theorie uit de quantum mechanica. “The Law of Attraction” stelt dat je aantrekt waar je aan denkt; een grove verdraaiing en versimpeling van de multiverse theorie en vanzelfsprekend is hier niets wetenschappelijks aan, de makers van “The Secret” doen in de film echter voorkomen alsof wetenschappers hun claim ondersteunen! Eigenlijk propageert “The Secret” op schaamteloze wijze het structureel “magisch denken” en daarin schuilen wel degelijk gevaren:

1. “Magisch denken” gaat vaak gepaard met dwangmatige handelingen, ook wel “dwangneuroses” genoemd. Wanneer iemand een handeling koppelt aan een “magische gedachte” ontwikkelt hij een dwangneurose. Een goed maar vrij onschuldig voorbeeld is de topsporter die voor elke wedstrijd drie keer de veters van zijn linkerschoen moet strikken, anders verliest hij de wedstrijd zeker. De “magische gedachte” is schuin gedrukt: de sporter is op voorhand overtuigd van zijn verlies omdat hij denkt dat hij gaat verliezen; om deze constant herhalende gedachte in zijn hoofd een halt toe te roepen heeft hij bedacht dat hij drie de keer de veters van zijn linkerschoen moet strikken. Het is niet moeilijk te bedenken dat zulke dwangneuroses ernstige vormen kunnen aannemen. Zo zijn er gevallen bekend van mensen die elke nacht tientallen kilometers moeten rijden om een bepaalde brug over te steken, anders gaat er een familielid dood! De boodschap van “The Secret” is dus een perfecte voedingsbodem voor het ontwikkelen van een eindeloze reeks dwangneuroses: als je in de veronderstelling bent dat negatieve gedachten negatieve gebeurtenissen veroorzaken zijn dwangmatige handelingen een snelle maar gevaarlijke oplossing om de negatieve gedachten “te slim af te zijn”. Het is natuurlijk ook mogelijk aan positieve “magische gedachten” dwangneuroses te koppelen.


2. Geloven in “The Law of Attraction” maakt je kwetsbaar voor personen die misbruik maken van mensen die “magisch denken”. Een goed voorbeeld is kwestbaar zijn voor de vloeken van “voodoo-priesters” en “tantrick wizards” als ook de recruiteringswerkwijze van bepaalde sektes en religies en de praktijken van “healers” (gebedsgenezers bijvoorbeeld). Als je gelooft dat “magisch denken” mogelijk is geloof je ook dat anderen mensen met hun gedachten gebeurtenissen kunnen veroorzaken en de kans is dan aanwezig dat je bang bent voor bezweringen en vloeken (bijvoorbeeld een voodoo-vloek, of zo’n pop met spelden). Het is al meerdere malen bewezen dat vloeken niets uithalen bij mensen die daar helemaal niet in geloven, maar de suggestie van de vloek kan bij “magische denkers” wel voor lichamelijk en geestelijke problemen zorgen (het zogenaamde nocebo-effect: het tegenovergestelde van het placebo-effect). Ook zou je kunnen gaan geloven dat in het geval van een ernstige ziekte je wel eens geholpen zou kunnen worden door gebedsgenezers of andere kwakzalvers die zeggen je te kunnen genezen met hun positieve energie en wereldvreemde handelingen in plaats van door echte artsen en chirurgen: een gevaarlijke dispositie! Het volgen van de boodschap in “The Secret” stelt je dus op onmerkbare wijze open voor dit soort zaken.

3. Mensen om je heen worden gek van je constante gepreek met de boodschap uit “The Secret”!! Ik kon het niet laten dit “gevaar” erbij te vermelden :). Het is me opgevallen dat éénieder die “The Secret” heeft gezien en ervan onder de indruk is (en dat zijn er velen) maandenlang over bijna niets anders kan praten en ook bij iedere sociale aangelegenheid geen kans onbenut laat anderen aan te moedigen de film te gaan zien, op deze wijze ben ik helaas ook beland bij de film!

Met positief denken is vanzelfsprekend niets mis, met “magisch denken” echter wel. Ik wil zeker niet beweren dat de kans groot is dat je te maken krijgt met dwangneuroses, sektes en gebedsgenezers als je “The Secret” hebt gezien en af en toe probeert “The Law of Attraction” in de praktijk te brengen. De kans, hoe klein dan ook, bestaat en dat wordt nergens in de film gezegd. “The Secret” deelt dus klaarblijkelijk niet al haar geheimen!

Bron: https://logates.wordpress.com/

Redactie

1 Reactie

  • Benny

   Ja, ik wil hier op reageren. Ik vind dit artikel totaal uit de context gerukt. Ik heb de film niet gezien, op dat gebied kan ik niet meespreken maar wel het boek. Maar als het feit is dat mensen dwangneuroses hebben ontwikkeld door positief te denken, dan zal dat die persoon een heel slechte uitleg gekregen hebben. The Secret komt van Bob Proctor, en ik heb die men bezig gezien. Ik heb dat boek gelezen, en ik heb het positief en groot denken toegepast op mezelf omdat ik een zwaar probleem had met zelfvertrouwen en zelfbeeld. Wat beschreven wordt in dit artikel zijn inderdaad bijgeloofrituelen.Dat is iets totaal anders als positief en/of groot denken.

   Groot en positief denken gaat er om dat je de negatieve gedachten ziet, aanvaard en ze naast jou legt. Dat je leert ook deze in te schatten hoe je er mee omgaat en dat het ten goede komt om jouw positief beeld te scherpen.

   En die ontmaskering slaat ook op dit artikel, want ook dit artikel is bedoeld om te manipuleren. Er wordt constant in deze wereld gemanipuleerd. Wie zegt dat hij het juist heeft, wie zegt dat de ander gelijk heeft. Onderzoeken en bewijzen worden gedaan, maar wordt alles gepubliceerd????? NEEN, want veelal zijn testen gesponsord door de de partij die het aanbelangt, en dan zullen ze de negatieve resultaten niet laten zien.

   Wij worden opgevoed en geschoold volgens regels en wetten en manieren die opgelegd zijn door bepaalde mensen. We worden geschoold naar de tekorten van de maatschappij. Godsdiensten zijn ook manipulatie, kijk maar naar ……

   De enige waarheid is dat de mens zelf kan voelen wat voor hem goed is, maar dat wordt door al die manipulatie geblokt, zodat we als een kudde beesten in hokjes lopen. Maar je hebt geen bewijzen en testen nodig om te zien hoe mensen er in slagen om groot of succes te worden. 1) ze doen hun ding waar hun hart ligt 2) zij blijven er in geloven en buigen negatief om naar iets positief 3) Ze laten zich niet manipuleren door anderen. Ze nemen raad aan van wie ze vertrouwen, ze gebruiken het, maar ze zorgen zelf voor hun succes. Hetzelfde met alle verschillende therapieën. Er zijn al zo veel alternatieve therapieën die WEL bewezen zijn die werken. Wie houdt dat tegen?..rara Reden?? geld,marktleider zijn,….

   De grootste boodschap van dat groot denken is gewoon simpel weg: “JE LEEFT MAAR 1 KEER, LEEF ACTIEF JE LEVEN, JIJ KIEST OF JE TRIES OF HAPPY BENT, JIJ BESLIST WAT WIL ETEN OF NIET, NEEM JE LEVEN IN EIGEN HANDEN EN NIET EEN GELOOF, RITUEEL, REGERING,GODSDIENST, MAAR JIJ EN ALLEEN JIJ BRENGT JEZELF NAAR GELUK OF ONGELUK

   reply

Reageer