Nederland telt waarschijnlijk enkele honderden tot duizenden sekten. Het aantal misstanden is beperkt, blijkt uit een onderzoeksrapport dat in opdracht van ministerie van justitie is geschreven. Wel hebben die misstanden vaak grote impact op betrokkenen. We zetten de belangrijkste bevindingen op een rij.

Bron: Trouw, 10 oktober 2013

De helft is christelijk, een derde is spiritueel
De helft van de sekten heeft een christelijke grondslag, schat het ministerie in Het warme bad en de koude douche. Iets meer dan een derde is spiritueel en een tiende heeft een educatief karakter. De therapeutische organisatie Miracle of Love, die voor de Tweede Kamer en het ministerie aanleiding was om sekten opnieuw in kaart te brengen, is niet uniek. Het grootste deel van de spirituele groepen draait om een therapeut die persoonlijke ontwikkeling, ‘healing’ en bewustzijnsverandering preekt.

De therapeuten hebben volgens het ministerie deels de rol van goeroes overgenomen. Vooral vrouwen lijken zich tot hen aangetrokken te voelen. In spirituele kring staat trouwens vaak een vrouw aan het hoofd. Opmerkelijk, want over het algemeen zijn sekteleiders mannen.

Ook valt op dat sekten zijn vaak klein zijn: zo’n driekwart heeft minder dan 100 leden. Spirituele sekten trekken vaak hoogopgeleiden, groepen in christelijke hoek vaak lageropgeleiden. Het rapport noemt de vermeende sekten overigens niet bij naam.

In ieder geval 84 sekten met misstanden
Naar het totale aantal sekten kunnen we enkel gissen. De organisatie die onderzoek deed namens het ministerie, Bureau Beke, gaat dus uit van enkele honderden tot duizenden.

Beke telde 84 ‘nieuwe religieuze en spirituele bewegingen’ die in verband worden gebracht met al dan niet strafbare misstanden. De onderzoekers baseren zich onder meer op gesprekken met (ex-)sekteleden en hun familie en op meldingen die zijn gedaan bij het meldpunt Sektesignaal. Daardoor is het onderzoek niet representatief.

Sekteleiders lijken over een bepaalde gave, talent of vorm van charisma te beschikken. Ze zijn verbaal en communicatief sterk

Alles draait om de leider, hij heeft een lijntje met het hogere
De verhalen van de betrokken lopen uiteen, maar er is één duidelijke constante: de leider staat telkens centraal. Alles wat hij zegt ‘is bedoeld voor geestelijke, persoonlijke ontwikkeling van de leden’. Hij krijgt zijn boodschap rechtstreeks van het hogere of doorziet leden ‘zo volkomen dat hij weet wat hun diepste behoeften zijn’. Een eigen mening en kritiek op de leider wordt niet gewaardeerd.

Tegelijk heeft de leider een sterke aantrekkingskracht. Ze ‘lijken over een bepaalde gave, talent of vorm van charisma te beschikken’, constateert het rapport. Ze zijn verbaal en communicatief sterk en kunnen een ‘diepgaande, persoonlijke binding met de volgeling creëren’. Kennismaken met zo’n leider is vaak een warm bad. Later slaat de warmte steevast om in kilte en pressie.

Terugkerend probleem: seksueel misbruik
In 46 van de 84 gevallen is er volgens (ex-)leden of hun familie sprake van strafbare feiten. De helft van die kwesties draait volgens hen om seksueel misbruik, maar mishandeling en bedreiging komen ook vaak voor. Betrokkenen doen maar zelden aangifte. Ze schamen zich of zijn bang voor represailles. Het ministerie telde twee gevallen waarbij een sekte volgens betrokkenen over ging tot moord.

Meeste misstanden zijn psychologisch en financieel
Psychologische misstanden komen veel vaker voor: zo’n 76 keer. Sekten vormen op landelijke schaal geen groot probleem en brengen de rechtsorde niet in gevaar, maar de misstanden hebben op betrokkenen wel vaak een grote impact.

Een groot deel van de psychologische druk draait om geld. Leden moeten geld of bezittingen afstaan aan de leider of moeten veel betalen voor allerlei cursussen. Ook raken ze volgens betrokkenen vaak geïsoleerd: in de helft van de gevallen hebben ze uiteindelijk geen contact meer met hun familie en verbreken of verwaarlozen ze relaties.

Als er iets is wat ik niet meer kon, was het wel zelf nadenkenEen voormalig sektelid

Nog een terugkerend fenomeen: hersenspoeling
Het woord ‘hersenspoelen’ keert in verhalen van betrokkenen telkens terug. De onderzoekers merken op dat die term wetenschappelijk hoogst omstreden is, maar beschrijven wel gevallen van zware psychische druk. Leden moeten bijvoorbeeld langdurig op elkaar inpraten, steeds dezelfde boodschap herhalen en uren achter elkaar bidden. Wie niet voor de groep is, is er sowieso tegen. En het loopt verkeerd met je af als ze niet wilt luisteren.

Geen nieuwe regelgeving, wel meer aandacht door hulpverleners
Wat het ministerie betreft hoeft er geen nieuwe, sekte-specifieke wetgeving te komen. De huidige verboden op mishandeling, seksueel misbruik en ontvoering zijn toereikend.

Wel zouden hulpverleners meer aandacht moeten hebben voor sektarische trauma’s. (Ex-)leden klagen in het rapport dat maar heel weinig psycholgen en andere hulpverleners hun problemen begrijpen. ‘Ik moest bij de psycholoog zelf mijn probleem en hulpvraag formuleren’, vertelt een van hen. ‘Als er iets is wat ik niet meer kon, was het wel zelf nadenken; ze zien niet dat ik jarenlang ben gehersenspoeld.’

5 Reacties

  • j. van klink

   Kent u de de groep love peace harmonie.
   Deze groep hangt ene master sha aan ik maak mij zorgen om enkele dierbaren die deze persoon aanhangen

   reply
   • Frances Peters

    Beste J. van Klink, Meneer Sha is bij ons bekend. Als u wilt praten over uw zorgen om uw dierbaren bent u van harte welkom om te mailen naar ontmaskermanipulatie@gmail.com of te bellen naar 06-10323202

    reply
    • Naam

     Beste J van Klink, ook ik heb dierbaren die deze groep aanhangen. Wat weet jij van deze groep? Kunnen ervaringen met elkaar delen misschien.
     Humbert

     reply
     • Name

      beste Humbert,
      ik zag je vraag. wat ik ervan weet is voor een groot deel wat ik van internet afhaal aan info. maar het gaat helemaal tegen mijn gevoel in maar ja? . ik weet niet of ik wat voor je kan betekenen? ben geen expert in die dingen maar misschien wel een lotgenoot ja. misschien moet je ook eens je licht opsteken bij frances peters.

      vriendelijke groeten,
      Jos

      reply
  • Lisa

   Staat “Reggestoom” onder leiding van Herman de Wilde ook op deze lijst?

   reply

Reageer