EX-LEDEN SEKTEN LANCEREN VOORLICHTINGSWEBSITE

Datum: 10 september 2014

Enkele ex-leden van sektarische groepen lanceren een kennisplatform op internet onder de titel Ontmasker Manipulatie. Arjan van Dijk en Frances Peters, beiden ervaringsdeskundig en werkzaam als hulpverlener zijn de initiatiefnemers. Met het kennisplatform willen zij voorlichting geven over de werkwijzen van sektarische groepen en bijdragen aan preventie. Volgens hen zijn ook radicaliserende groepen opgebouwd als sekten.

Van Dijk: “In principe is de werkwijze van radicaliserende groeperingen hetzelfde als die van sekten en cults. Er zijn wervende leiders en er is een grote ideologie. Volgers worden grote – vaak immateriële – beloningen in het vooruitzicht gesteld als geluk, innerlijke rust of eeuwig leven. Er zijn altijd mensen die daar voor gaan. Dat lijkt heel naïef, maar laten we niet vergeten dat sekten niet direct duidelijk zijn over hun motieven. Als het stadium van het “warme bad” voorbij is volgt vaak “de koude douche”. Dan komt de ware aard van de groep naar boven. Vaak is opstappen dan al nauwelijks meer mogelijk. Deze werkwijze zie je in sekten, maar ook in criminele bendes en onder jihadisten.”

Peters: We willen de nadruk leggen op de sektarische elementen in groepen, in plaats van op de groepen zelf. Ook in zogenaamd onschuldige groepen kan sektarisch gedrag insluipen. Bijvoorbeeld waar de leiders boven kritiek verheven zijn, er weinig tot geen respect is voor persoonlijke grenzen en groepsleden kritische of deloyale leden verstoten en/of zelfs intimideren.

Op de site staan bijdragen van ex-sekteleden die volgens Peters en van Dijk veel trefzekerder kunnen benoemen hoe het in dwingende en sektarische groepen werkt. Bezoekers kunnen via de site adressen vinden van meldpunten en hulpverleners. Mensen die zich afvragen of hun eigen groep sektarische elementen heeft kunnen op de site anoniem een gratis zelftest doen. www.ontmaskermanipulatie.nl

Meer info: Arjan van Dijk, Frances Peters 085-732 57 55

Reageer

Onderwerpen

Agenda

No results found.

Twitter

Sorry, that page does not exist.

Volg ons