Die heerlijke hersenspoelende sektes met bizarre praktijken: ze bestaan nog. Het SBS 6-programma ‘Undercover in Nederland’ infiltreerde bij de sekte Miracle of Love die ook actief is in Nederland.

Het leverde bijzondere tv op. Een verslaggeefster doet zich voor als depressieve vrouw die na enkele donkere jaren nu op zoek is naar rust. Ze klopt aan bij de sekte en mag meteen meedoen met meditatiesessies. Een beetje rare sessies, maar tot nu toe is er nog niks vreemds aan de hand. Dat verandert als ze mee gaat doen aan een seminarie van vier dagen. Het hersenspoelen voor gevorderden kan beginnen!

Mensen moeten hun negatieve emoties naar boven halen, ze moeten zich vooral realiseren dat ze niks zijn en als iemand dat niet wil wordt diegene publiekelijk vernederd. Op de derde dag is het tijd om alle schaamte, emoties en remmingen los te laten, want die leiden ons alleen maar weg van God. Nee: loslaten en raar doen, dan ervaar je God.

Het resultaat is onthutsend: een ware orgie ontstaat met allemaal naakte mensen die aan het dansen zijn of de vloer aan het neuken zijn.

We zien hier een knap staaltje undercover-journalistiek. Hoewel de sekte achteraf natuurlijk laat weten dat de beelden een verkeerd beeld schetsen; het is helemaal niet zo erg! Naar aanleiding van deze uitzending drong D66 er bij minister Opstelten op aan om te zoeken naar de mogelijkheden om dit soort wanpraktijken te verbieden.